Koltrasten står för kontrasten

Åsa Ottosson Biologisk mångfald Clas Thor Fågelmatning Fladdermöss Hemma därute: handbok i naturnärhet Koltrasten Mats Ottosson Niklas Aronsson Pandabok 2023 Trädgård WWF

Koltrast mot vit bakgrund. Foto Torbjörn Arvidson

 

Vitt, vitt, vitt. Sverige ligger under snö! Någon dag till i alla fall. Snötäcket försvårar livet en aning för de flesta vilda djur, men småfåglarna har det lite bättre än många andra, eftersom vi människor har en förkärlek till att mata just dem. I dagens blogginlägg kommer några boktips på ämnen vi funderar lite extra på under den här tiden på året.

Att mata fåglar
När snön täcker marken blir vi snart påminda om att fågelfrömatarna kanske borde rotas fram. Dessvärre hade det oftast varit bäst att ha fått upp dem innan tjälen gjorde marken hård och svårarbetad om stolpar måste bankas ner. Då är det lättare att hänga upp frömatare i träden i stället. Det finns många saker att göra sig uppmärksam på när det gäller fågelmatning. Mata eller inte mata? Budget- eller ekofrö? Vem äter vad? Glöm för allt i världen inte att avlägsna nätet från talgbollarna innan de hängs ut i träd och buskar – nätet kan utgöra en fara för fåglar och andra djur, när det flyger iväg i vinden. Boktipset på detta ämne blir förstås Fågelmatning – Allt du behöver veta. Niklas Aronsson heter han som reder ut frågetecknen.

Koltrasten står för kontrasten
Så åter till det vita. Sveriges nationalfågel syns som bäst när världen är vit. Eftersom den är svart (tja, honan är förstås brun). Än bättre blir det när man lägger ut röda äpplen åt koltrastarna att kalasa på. Svart, vitt och rött. Boken Koltrasten – Sveriges nationalfågel gör sig fint som julklapp till någon som roas av koltrastarnas heta temperament och troligtvis även av dess sång om våren. I denna bok bjuds du att följa med koltrasten under fyra årstider och ta del av dess närvaro i litteraturen, musiken och kulturhistorien.

Odla mångfald
Tredje tipset: Hemma därute – handbok i naturnärhet. Boken som kan hjälpa oss fördjupa vår relation till naturen. Listan över goda gärningar för den biologiska mångfalden kan nämligen göras lång: Sätt upp holkar, förse fåglarna med dricksvatten, plantera fler buskar och träd, gärna lokala sorter, gärna sådana som ger frukt och bär. Fixa en sandhög åt bin och andra. Borra hål i träbitar som blir till insektshotell. Sluta klippa gräset så infernaliskt. Många av dessa tips finns med i boken. Åtgärderna bygger egentligen på att göra FÄRRE ingrepp i trädgården.

Bonustips!
Ta en surf på Rikare Trädgårds sajt. Där finns enkla, snygga och smarta tips på åtgärder som hjälper många arter i trädgården, inte bara fåglarna. Förutom att mata fåglar med frukt, bär, frön och fett kan du:

Undvika att slänga grenar och ris
Skapa högar som får ligga kvar till våren, eller skiljeväggar som du enkelt bygger med hjälp av grenar och ris. Här trivs både småkryp och fåglar.

Låta växter med frön stå kvar hela vintern
Vackra fröställningar i frost och motljus, säg något vackrare? Och så kan småfåglarna äta av innehållet.

Låt fallfrukt ligga framme. Om det väntas snö, häng upp frukten i god tid!
Fåglarna kommer älska dig.

Mata med ekologisk fågelmat
Det är dyrare, men det bidrar till en giftfri produktion som inte urholkar den biologiska mångfalden. Ekologisk fågelmat är överlägset bäst ur miljösynpunkt.

Överflöd av ved?
Låt den ved som inte behövs just nu ligga på hög utomhus. Perfekt gömställe för små varelser som behöver skydd under vintern.

Täckodla
Ger näring åt jorden, maskarna får mat, krypen hittar gömslen, fåglarna hittar krypen och maskarna, alltså skapar täckodling också en källa till fågelmat: en god cirkel.

Låt mörkret vara mörkt

Vi människor modifierar ständigt verkligheten för att göra den bekvämare och mer lättnavigerad för oss själva, men detta saboterar naturens cykler. Så låt trädgården vara en del av naturen, och låt kretsloppen lotsa oss fram. Det vinner vi alla på i slutändan.

Foto: Torbjörn ArvidsonÄldre inlägg Nyare inlägg